lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Zakwas żytni chlebowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zaczerpnęłam przepis od Ewy Zychewicz która sama mi go użyczyła dziękuje ci bardzo :) http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2013/01/zakwas-zytni-

Zakwas żytni  chlebowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas żytni chlebowy

 

 

  • 2 szklanki przegotowanej wody ( 4x po 1/2 szklanki wody )

Sposób przygotowania:

Zakwas żytni chlebowy
1 Dzień 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody przegotowanej rozrobić w litrowym słoiku tak aby nie było grudek ,rozrabiamy najlepiej drewniana łyżką .Przykrywamy ściereczka i stawiamy na grzejnik zakwas pracuje :) Po 12 godzinach zamieszać zakwas i zostawić na 12 godzin. 2 Dzień Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin. 3 Dzień Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin. Zakwas może kipieć mój kipiał bo robiłam go w o,5 litra słoiku przelałam go do litrowego kiedy miałam dodać czwartą część mąki i wody . 4 Dzień Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 3-6 godzin mieszamy i możemy już robić z młodego zakwasu chlebek .
Zakwas żytni  chlebowy
Dzień pierwszy do słoika wlewamy 1/2 szklanki letniej wody i tyle samo maki chlebowej
Zakwas żytni  chlebowy
Dzień drugi do słoika z zakwasem wlewamy 1/2 szklanki wody i tyle samo mąki chlebowej
Zakwas żytni  chlebowy
Dzień trzeci do słoika z kwasem chlebowym dodajemy 1/2 szklanki wosy i tyle samo mąki chlebowej
Zakwas żytni  chlebowy
Dzień czwarty dodajemy do słoika z zakwasem wodę 1/2 szklanki i tyle samo mąki mieszamy najlepiej drewniana łyzka do rozpuszczenia po 4 godzinach możemy robic chlebek z młodego zakwasu

Tagi:

mak zakwas