Sposób przygotowania:
Zakwas żytni chlebowy
1 Dzień 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody przegotowanej rozrobić w litrowym słoiku tak aby nie było grudek ,rozrabiamy najlepiej drewniana łyżką .Przykrywamy ściereczka i stawiamy na grzejnik zakwas pracuje :) Po 12 godzinach zamieszać zakwas i zostawić na 12 godzin. 2 Dzień Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin. 3 Dzień Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin. Zakwas może kipieć mój kipiał bo robiłam go w o,5 litra słoiku przelałam go do litrowego kiedy miałam dodać czwartą część mąki i wody . 4 Dzień Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 3-6 godzin mieszamy i możemy już robić z młodego zakwasu chlebek .