SUPERPRZEPIS

Żytni chleb z serwatką na zakwasie

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Żytni chleb z serwatką na zakwasie

Żytni chleb na żytnim zakwasie z dodatkiem serwatki jest bardzo smaczny i długo świeży, bogaty w wiele wartościowych składników.

Składniki:

Żytni chleb z serwatką na zakwasie

 

  • ŻUREK:
  • aktywny zakwas żytni – 40 g
  • woda – 120 g
  • mąka żytnia typ 720 – 40g

 

  • KWAS:
  • mąka żytnia typ 720 – 370 g
  • serwatka – 300 ml
  • drożdże instant - 1/2 łyżeczki
  • cały żurek – 200 g

 

Sposób przygotowania:

Żytni chleb z serwatką na zakwasie

ETAP 1:

Żytni chleb z serwatką na zakwasie
Żurek należy przegotować 18-20 godzin przed pieczeniem.

Składniki żurku wymieszać w misce, nakryć ją folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 18-20 godzin.

ETAP 2:

Żytni chleb z serwatką na zakwasie
Składniki kwasu wymieszać 3 godziny przed pieczeniem.

Po tym czasie żurek wymieszać ze składnikami kwasu, również miskę nakryć folią i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce..

ETAP 3:

Żytni chleb z serwatką na zakwasie
Foremki wysmarować masłem i obsypać otrębami.

W wodzie rozpuścić sól i wlać ją do kwasu, wymieszać. Dodać obie mąki i wyrabiać ciasto około 5 minut. Odstawić do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych otrębami keksówek o wymiarach 27x13 cm. Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika, na dno wrzucić garść kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 100°C i piec 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.


Tagi:

chleb pieczywo