Sposób przygotowania:
Żytni chleb z serwatką na zakwasieETAP 1:
Składniki żurku wymieszać w misce, nakryć ją folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 18-20 godzin.
ETAP 2:
Po tym czasie żurek wymieszać ze składnikami kwasu, również miskę nakryć folią i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce..
ETAP 3:
W wodzie rozpuścić sól i wlać ją do kwasu, wymieszać. Dodać obie mąki i wyrabiać ciasto około 5 minut. Odstawić do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych otrębami keksówek o wymiarach 27x13 cm. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika, na dno wrzucić garść kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 100°C i piec 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.