iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zamiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pożywna i gorąca zapiekanka to zawsze dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza w zimowe dni kiedy za oknem zimno.

Zamiekanka ziemniaczana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zamiekanka ziemniaczana

 

dodatkowo:

  • olej
  • tarty żółty ser 2-3 łyżki
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Zamiekanka ziemniaczana

ETAP 1:

Zamiekanka ziemniaczana
Ziemniaki przecinąć przez praskę lub skręcic przez maszynkę.

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, następnie obrać i odłożyć w całości 3 ziemniaki, pozostałe przecisnąć przez praskę.

ETAP 2:

Zamiekanka ziemniaczana
Kiełbasa może być pokrojona w grubsze plasterki.

Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu ( wystarczy wytopiony z kiełbasy).

ETAP 3:

Zamiekanka ziemniaczana
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.

Po podsmażeniu dodać ją do ziemniaków razem z drobno pokrojonym porem i żółtkiem jajka, dolać mleko, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Białko jajka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i na koniec dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać.

ETAP 4:

Zamiekanka ziemniaczana

Mniejszą formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie na dnie wyłożyć całą masę ziemniaczaną i wyrównać,

ETAP 5:

Zamiekanka ziemniaczana

całe ziemniaki pokroić w grubsze plastry i ułożyć na masie ziemniaczanej po wierzchu posmarować olejem i posypać przyprawą " suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" oraz pieprzem ziołowym.

Piec około 20 minut w temp. 200st do momentu zrumienienia na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.


Tagi:

ziemniaki