Sposób przygotowania:
Zamiekanka ziemniaczanaETAP 1:
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, następnie obrać i odłożyć w całości 3 ziemniaki, pozostałe przecisnąć przez praskę.
ETAP 2:
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu ( wystarczy wytopiony z kiełbasy).
ETAP 3:
Po podsmażeniu dodać ją do ziemniaków razem z drobno pokrojonym porem i żółtkiem jajka, dolać mleko, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Białko jajka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i na koniec dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać.
ETAP 4:
Mniejszą formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie na dnie wyłożyć całą masę ziemniaczaną i wyrównać,
ETAP 5:
całe ziemniaki pokroić w grubsze plastry i ułożyć na masie ziemniaczanej po wierzchu posmarować olejem i posypać przyprawą " suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" oraz pieprzem ziołowym.
Piec około 20 minut w temp. 200st do momentu zrumienienia na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.