Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Wiejska zapiekanka ziemniaczana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wiejska zapiekanka ziemniaczana

Wiejska zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

Wiejska zapiekanka ziemniaczana

 

  • 40 dag ziemniaków, ugotowanych na półmiękko, pokrojonych w plasterki
  • 3 ogórki kiszone, posiekane
  • 15 dag kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • ½ cebuli, posiekanej
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml bulionu warzywnego z kostki
  • olej
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Wiejska zapiekanka ziemniaczana

Aby przygotować pyszną wiejską zapiekankę ziemniaczaną, należy cebulę i kiełbasę zrumienić na oleju. Dwa jajka ugotować na twardo, pokroić w plasterki. W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, kiełbasę z cebulą, ogórki, jajka i na koniec znowu ziemniaki, wymieszać dwa jajka ze śmietaną, bulionem i pieprzem, zalać tym zapiekankę i piec około 30 minut.