Sposób przygotowania:
Peklowana i zapiekana karkówka-WielkanocKrok 1
Najpierw odmierzam wodę 1.1/2 litra, dodaje listek laurowy i ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Zalewę zagotowuję, dodaję czosnek pokrojony w plasterki i sól peklową mieszam do rozpuszczenia. Zalewa jest już chłodna, teraz wkładam karkówkę ( zalewa musi zakrywać całe mięso-mięso musi być dość ciasno włożone).
Garnek zakrywam i wkładam do lodówki na 7 dni, codziennie przekładam mięso" do góry nogami" by równomiernie się peklowało.
Krok 2
Po siedmiu dniach wyjmuje karkówkę z solanki, doprawiam majerankiem czosnkiem sprasowanym i papryka czerwona mieloną ( nacieram mięso). Natarte mięso wkładam do naczynia żaroodpornego z pokrywką( jeśli nie macie to włóżcie do rękawa do pieczenia).
Karkówkę pieczemy w 180 stopniach godzinę czasu, jeśli jednak chcecie, by było bardzo miękkie to czas pieczenia należy przedłożyć do 1.1/2 godziny. Karkówka się upiekła,wyjmuje z pieca i zostawiam ja jeszcze na 30 minut pod przykryciem ( dzięki temu karkówka będzie soczysta).Idealna na zimno do kanapek, pieczywa czy sałatki.