Sposób przygotowania:
Piwna młoda kapusta Eli z karkówkąprzygotowanie kapusty
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, posoli, wlać wodę i gotować 5 minut. Kapustę odcedzić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Do kapusty dodać przesmażoną cebulę, pieprz, cukier, ocet i razem wymieszać. Dwa płaskie naczynia żaroodporne wysmarować smalcem i wyłożyć do nich kapustę.
przygotowanie mięsa
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na sześć plastrów. Mięso rozklepać tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na talerz wysypać mąkę pszenną i obtoczyć kotlety. Na patelni rozgrzać olej I obsmażyć kotlety z obu stron. Obsmażone kotlety położyć na kapuście. Kapustę z kotletami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 - 40 minut. Co jakiś czas polewać mięso piwem.
przygotowanie ziemniaków
Młode ziemniaki wyszorować, umyć i gotować na parze przez 10 minut. Blachę podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podgotowane ziemniaki wyłożyć na gorącą blaszkę, polać olejem, posypać przyprawą do ziemniaków, czosnkiem granulowanym i wymieszać. Blachę z ziemniakami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż będą miękkie i się zrumienią.
dodatki
Koperek umyć, dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym i posiekać.
serwowanie
Na talerze wyłożyć kapustę, karkówkę i upieczone ziemniaki. Kapustę i ziemniaki posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!