eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Piwna młoda kapusta Eli z karkówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Młoda kapusta z przesmażoną cebulką I karkówką. Całość zapiekana w piekarniku i podlewana jasnym piwem.

Piwna młoda kapusta Eli z karkówką

Składniki:

Piwna młoda kapusta Eli z karkówką

kapusta

  • 1 duża młoda kapusta
  • 3 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • ocet do smaku

mięso

  • 1 kg chudej karkówki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów
  • olej do obsmażenia kotletów

dodatki

  • 250 ml jasnego piwa
  • 1 pęczek koperku

ziemniaki

Sposób przygotowania:

Piwna młoda kapusta Eli z karkówką

przygotowanie kapusty

Piwna młoda kapusta Eli z karkówką
Do kapusty dodać przesmażoną cebulę , pieprz , cukier , ocet i razem wymieszać .

Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, posoli, wlać wodę i gotować 5 minut. Kapustę odcedzić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Do kapusty dodać przesmażoną cebulę, pieprz, cukier, ocet i razem wymieszać. Dwa płaskie naczynia żaroodporne wysmarować smalcem i wyłożyć do nich kapustę.

przygotowanie mięsa

Piwna młoda kapusta Eli z karkówką
Obsmażone kotlety położyć na przygotowanej kapuście .

Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na sześć plastrów. Mięso rozklepać tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na talerz wysypać mąkę pszenną i obtoczyć kotlety. Na patelni rozgrzać olej I obsmażyć kotlety z obu stron. Obsmażone kotlety położyć na kapuście. Kapustę z kotletami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 - 40 minut. Co jakiś czas polewać mięso piwem.

przygotowanie ziemniaków

Piwna młoda kapusta Eli z karkówką
Podgotowane ziemniaki wyłożyć na gorącą blaszkę , polać olejem , posypać przyprawą do ziemniaków , czosnkiem granulowanym i wymieszać .

Młode ziemniaki wyszorować, umyć i gotować na parze przez 10 minut. Blachę podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podgotowane ziemniaki wyłożyć na gorącą blaszkę, polać olejem, posypać przyprawą do ziemniaków, czosnkiem granulowanym i wymieszać. Blachę z ziemniakami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż będą miękkie i się zrumienią.

dodatki

Piwna młoda kapusta Eli z karkówką
Koperek umyć , dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym i posiekać .

Koperek umyć, dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym i posiekać.

serwowanie

Na talerze wyłożyć kapustę, karkówkę i upieczone ziemniaki. Kapustę i ziemniaki posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!