Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Leczo z kiełbasą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Leczo to potrawa, która gości w mojej kuchni każdej jesieni. Czasem jemy je w wersji wegetariańskiej, tym razem zaś dodaliśmy do niego kiełbasę. Zdecydowaliśmy się też na dodanie pieczarek, dzięki którym leczo ma ciekawszy smak.

Leczo z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

Leczo z kiełbasą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Leczo z kiełbasą i pieczarkami

ETAP 1:

Leczo z kiełbasą i pieczarkami
Cukinię, papryki i bakłażana myjemy i kroimy w kostkę

Warzywa i pieczarki myjemy. Papryki, cukinię i bakłażana kroimy w dość dużą kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Leczo z kiełbasą i pieczarkami
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, a następnie paprykę, pieczarki i bakłażana

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana. Smażymy razem, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę mieloną, zioła prowansalskie i oregano.

ETAP 3:

Leczo z kiełbasą i pieczarkami
Do warzyw i pieczarek dodajemy passatę pomidorową

Dodajemy passatę pomidorową. Dusimy ok. 30 minut. Danie doprawiamy do smaku.

ETAP 4:

Leczo z kiełbasą i pieczarkami
Na koniec do lecza dodajemy kiełbasę skrojoną w kostkę

W międzyczasie kroimy kiełbasę - kroimy ją w kostkę lub w plasterki,a plasterki w ćwiartki.
Kiełbasę dodajemy do leczo. Dusimy razem pod przykryciem jeszcze 10 minut.