Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zapiekana karkówka w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo pyszne, aromatyczne danie - wygodny sposób na obiad, który robi się sam w piekarniku. To danie będę jeszcze nie raz robił.

Zapiekana karkówka w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekana karkówka w sosie pieczarkowym

 

  • 6 kotletów z karkówki
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • 250 g. pieczarek (pokroić w plastry)
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany (18% tłuszczu)
  • 2 duże cebule (posiekać)
  • 3 ząbki czosnku (posiekać)
  • 2 papryczki chili (bez nasion / posiekać )
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki (mielona)
  • szczypta gałki muszkatołowej (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana karkówka w sosie pieczarkowym
► Karkówkę okroić z nadmiaru tłuszczu, umyć i pokroić w około 1,5 cm. grube plastry. Mięso obsmażyć z każdej strony tak, by wierzch się zezłocił. Następnie ułożyć płasko w naczyniu do zapiekania uważając żeby nie nakładały się na siebie. ► Na tym samym oleju podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki i papryczki, następnie wlać śmietanę, zamieszać i kilka minut dusić. Dodać paprykę mieloną, gałkę muszkatołową i doprawić solą i pieprzem. ► Mięso w naczyniu żaroodpornym obłożyć przygotowanym sosem pieczarkowym i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200C / Termoobieg /.
Zapiekana karkówka w sosie pieczarkowym
Mięso zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200C.
Zapiekana karkówka w sosie pieczarkowym
Karkówkę w naczyniu żaroodpornym obłożyć przygotowanym sosem pieczarkowym.
Zapiekana karkówka w sosie pieczarkowym
Karkówkę okroić z nadmiaru tłuszczu - pokroić na grube plastry i obsmażyć z każdej strony tak - by wierzch się zezłocił.