WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Słodkie kluseczki ziemniaczano - dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekko słodkie kluseczki ziemniaczano - dyniowe na mące pszennej i owsianej z dodatkiem pure z dyni i cukru waniliowego.

Słodkie kluseczki ziemniaczano - dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie kluseczki ziemniaczano - dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Słodkie kluseczki ziemniaczano - dyniowe

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich gęste pure z pieczonej dyni. Wbić jajko. Wsypać mąkę pszenną i mąkę owsianą oraz cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko zagnieść rękami na jednolite ciasto. Jeśli się klei podsypywać mąką.

Ciasto uformować w kulę i pokroić na kilka części. Każdą część formować w podłużny wałeczek i kroić na ukośne kluseczki/kopytka. W garnku zagotować kilka litrów wody, lekko osolić i wrzucić kluseczki.

Gotować je ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wykładać łyżką cedzakową na półmisek.

Podawać polane masełkiem z bułką tartą i cynamonem lub w inny ulubiony sposób. Masło roztopić na patelni. Wsypać bułkę tartą, cukier i cynamon i wymieszać. Polać kluski.

Słodkie kluseczki ziemniaczano - dyniowe
Ugotowane kluseczki wyłożone na półmisek żaroodporny
Słodkie kluseczki ziemniaczano - dyniowe
Kluseczki w trakcie gotowania w garnku w wodzie
Słodkie kluseczki ziemniaczano - dyniowe
Kluseczki pokrojone i ułożone na tacy posypanej mąką
Słodkie kluseczki ziemniaczano - dyniowe
Uformowane w kulę ciasto ziemniaczano - dyniowe