Sposób przygotowania:
Słodkie kluseczki ziemniaczano - dynioweETAP 1:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich gęste pure z pieczonej dyni. Wbić jajko. Wsypać mąkę pszenną i mąkę owsianą oraz cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko zagnieść rękami na jednolite ciasto. Jeśli się klei podsypywać mąką.
Ciasto uformować w kulę i pokroić na kilka części. Każdą część formować w podłużny wałeczek i kroić na ukośne kluseczki/kopytka. W garnku zagotować kilka litrów wody, lekko osolić i wrzucić kluseczki.
Gotować je ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wykładać łyżką cedzakową na półmisek.
Podawać polane masełkiem z bułką tartą i cynamonem lub w inny ulubiony sposób. Masło roztopić na patelni. Wsypać bułkę tartą, cukier i cynamon i wymieszać. Polać kluski.