Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zapiekane cannelloni z mięsem i sosem serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dziś proponuję danie dość sycące, pyszne o włoskim charakterze - zapiekane cannelloni, to obiad dla wielbicieli połączenia makaronu i mięsa.

Zapiekane cannelloni z mięsem i sosem serowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane cannelloni z mięsem i sosem serowym

 

  • 400 g. rurek makaronu cannelloni
  • 250 g. potartego sera
  • olej

 

  • FARSZ
  • 600 g. mięsa mielonego (wołowe)
  • 1 duża cebula (pokroić w drobną kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekać)
  • 1 butelka sosu chili (250 ml)
  • 1 łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (Scharfmacher)
  • 1 łyżka bazylii (suszona)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 200 g. seru świeżego naturalnego
  • 200 g. seru świeżego z ziołami
  • 200 ml rosołu warzywnego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane cannelloni z mięsem i sosem serowym
► Mięso mielone mocno podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu, dodać cebulę, czosnek i razem smażyć, przyprawić z solą, pieprzem i z ognistą mieszanką przypraw (Scharfmacher). Następnie dodać, sos chili i przez 10 minut gotować od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia posypać bazylią i odstawić. ► W między czasie podgrzać rosołek i roztopić w nim serki. ► Nie ugotowany makaron cannelloni napełnić przestudzonym farszem i ułożyć warstwami w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Każdą ułożoną warstwę polać sosem serowym, ostatnią warstwę dodatkowo posypać serem. Całość zakryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na środkowej półce około 25 - 30 minut w 190C / Termoobieg /, następnie zdjąć folię i podpieć kolejne 5 minut, do zrumienienia wierzchu.
Zapiekane cannelloni z mięsem i sosem serowym
Każdą ułożoną warstwę polać sosem serowym - ostatnią warstwę dodatkowo posypać serem.
Zapiekane cannelloni z mięsem i sosem serowym
Makaron cannelloni napełnić przestudzonym farszem i ułożyć warstwami w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Zapiekane cannelloni z mięsem i sosem serowym
Wstępne czynności - cannelloni nie gotowyć - cebulę pokroić w drobną kostkę - czosnek posiekać - w rosole roztopić serki.