Sposób przygotowania:
Zapiekane cannelloni z mięsem i sosem serowym
► Mięso mielone mocno podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu, dodać cebulę, czosnek i razem smażyć, przyprawić z solą, pieprzem i z ognistą mieszanką przypraw (Scharfmacher). Następnie dodać, sos chili i przez 10 minut gotować od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia posypać bazylią i odstawić. ► W między czasie podgrzać rosołek i roztopić w nim serki. ► Nie ugotowany makaron cannelloni napełnić przestudzonym farszem i ułożyć warstwami w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Każdą ułożoną warstwę polać sosem serowym, ostatnią warstwę dodatkowo posypać serem. Całość zakryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na środkowej półce około 25 - 30 minut w 190C / Termoobieg /, następnie zdjąć folię i podpieć kolejne 5 minut, do zrumienienia wierzchu.