anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Makaron cannelloni zapiekany

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Bardzo smaczny makaron,o wyrazistym smaku. Polecam:)

Makaron cannelloni zapiekany

Składniki:

Makaron cannelloni zapiekany

 

  • 30 dkg makaronu cannelloni(rurki)
  • Farsz:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (dałam mieloną łopatkę)
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Sos:
  • 0,75 soku pomidorowego(ja dałam własnej roboty przecier pomidorowy)
  • sól
  • pieprz
  • duży ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • Dodatkowo:
  • 20 dkg sera zółtego

Sposób przygotowania:

Makaron cannelloni zapiekany
Mięso mielone obsmażyć na oliwie,dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę.Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach,dodać do mięsa ,smażyć około10 min aż wyparuje woda,posolić posypać pieprzem,dodać przeciśnięty czosnek oregano,dusić jeszcze 5 min. Makaron obgotować około 7 min,zalać zimną wodą i odcedzić. Nadziewać farszem,układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek,ułożyć ścisło. Sok wlać do rondla dodać przyprawy,wrzucić pozostały farsz (jeżeli nam został)zagotować. Zalać sosem pomidorowym,posypać startym żółtym serem.