Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Zapiekane filety rybne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ryba tak przygotowana jest warta polecenia i wypróbowania.

Zapiekane filety rybne

Składniki:

Zapiekane filety rybne

 

  • 70dag.filetów rybnych,
  • 10dag.śliwek suszonych,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła
  • 1/2szkl.oleju,
  • 1/2szkl.soku pomidorowego,
  • 3 łyżki śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki,
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane filety rybne
Śliwki opłukać,osączyć i pokroić w paski.Filety oprószyć solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na ok.30min.Obrane warzywa pokroić;ziemniaki w cienkie plasterki,seler i marchewkę w słupki,a cebulę w kostkę,natomiast czosnek posiekać.Na patelni rozgrzać połowę oleju,chwilę smażyć na nim ziemniaki,dodać seler,marchew i cebulę i mieszając smażyć na dość mocnym ogniu ok.5min.Następnie przyprawić solę i pieprzem,posypać skórką z cytryny.Kawałki fileta obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor.Kremówkę wymieszać z sokiem pomidorowym i czosnkiem doprawić do smaku solą.Żaroodporne naczynie wysmarować masłem,wyłożyć warzywami,na nich ułożyć rybę,posypać suszonymi śliwkami i zalać przygotowanym sosem.Zapiekać ok.20min.w gorącym piekarniku,a przed podaniem posypać natką pietruszki.

Tagi:

śliwki