Sposób przygotowania:
Zapiekane jabłka pod francuską pierzynką
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne.Kroimy w grubą kostkę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą do namoczenia. Białą czekoladę kroimy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy jabłka, odcedzone rodzynki, wiórki kokosowe, białą czekoladę i zalewamy nalewką. Wszystko mieszamy dokładnie i przekładamy do małych foremek do zapiekania. Ciasto francuskie kroimy na cienkie paski i układamy na wierzchu jabłek, aby powstała piękna krateczka z ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika na 180st. do momentu zabrązowienia się ciasta na wierzchu (około 15 minut). W tym czasie rozpuszczamy czekoladę mleczną w wodnej kąpieli. A śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone jabłka dekorujemy bitą śmietaną i płynną czekoladą.
Smacznego!
Smacznego!
zbysiowa