iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ryżowe babeczki z jabłuszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Deser jest inną forma tradycyjnego ryżu zapiekanego z jabłkami.

Ryżowe babeczki z jabłuszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe babeczki z jabłuszkami

 

  • Ciasto ryżowe:
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki maki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 10 średniej wielkości jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku budyniowego ja miałam śmietankowy
  • orzeszki do posypania

Sposób przygotowania:

Ryżowe babeczki z jabłuszkami
Ryż ugotować i wystudzić do zimnego ryżu dodać żółtka, cukier, mąkę oraz cynamon i drobno posiekane orzechy ja miałam włoskie, dokładnie wszystko wymieszać. Masą ryżową napełnić małe foremki do babeczek w taki sposób, aby ryż był na dnie i bokach, a w środku było miejsce na nadzienie. Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić w niewielka kostkę, dodać do nich sok z cytryny, cukier i cynamon, wymieszać. Postawić na gazie i tylko potrząsając garnkiem jabłka zagotować. Przygotowanym nadzieniem napełnić foremki z ryżem. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody i szczypty soli na koniec dodać cukier i ubić na bezę którą delikatnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną bezą posmarować wierzch babeczek, a na nią posypać niewielką ilość posiekanych orzeszków. Deser wstawić do nagrzanego piekarnika do 190st i zapiekać 25-30 min. Podawać gorący.
Ryżowe babeczki z jabłuszkami
jabłka pokroić w kostkę i uprażyć z cukrem i cynamonem
Ryżowe babeczki z jabłuszkami
zimny ryż dokładnie wymieszać z resztą składników
Ryżowe babeczki z jabłuszkami
masą ryżową napełnic małe foremki do babeczek
Ryżowe babeczki z jabłuszkami
po wirzchu posmarować beza i posypać orzechami