Sposób przygotowania:
Ryżowe babeczki z jabłuszkami
Ryż ugotować i wystudzić do zimnego ryżu dodać żółtka, cukier, mąkę oraz cynamon i drobno posiekane orzechy ja miałam włoskie, dokładnie wszystko wymieszać. Masą ryżową napełnić małe foremki do babeczek w taki sposób, aby ryż był na dnie i bokach, a w środku było miejsce na nadzienie. Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić w niewielka kostkę, dodać do nich sok z cytryny, cukier i cynamon, wymieszać. Postawić na gazie i tylko potrząsając garnkiem jabłka zagotować. Przygotowanym nadzieniem napełnić foremki z ryżem. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody i szczypty soli na koniec dodać cukier i ubić na bezę którą delikatnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną bezą posmarować wierzch babeczek, a na nią posypać niewielką ilość posiekanych orzeszków. Deser wstawić do nagrzanego piekarnika do 190st i zapiekać 25-30 min. Podawać gorący.
zewa
iziona
I posiłek z głowy :) smacznego :)
zewa
Dziękuję, jeszcze coś do popicia muszę znaleźć. Jakąś kawkę albo herbatkę, hi, hi.
edytaha