Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekane lody

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapiekane lody wcale nie są ciepłe.

Zapiekane lody

Składniki:

Zapiekane lody

 

  • 300 mil ulubionych lodów
  • 3 kubki waflowe
  • 3 łyżki dobrej konfitury z czarnej porzeczki
  • 1/4 szklanki wody
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki malin
  • 0,5 szklanki borówek
  • 2 białka
  • 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Zapiekane lody
W wodzie rozprowadzamy mąkę, konfiturę podgrzewamy i gdy zacznie mrugać wlewamy wodę z mąką. Chwilę gotujemy i odstawiamy aby ostygł. Gdy sos ostygnie wstawiamy do lodówki aby mocniej schłodzić. Na dno kubeczka nakładamy owoców, na nie lody i znów owoce. Całość zalewamy sosem i wstawiamy do zamrażarki aby całość mocno schłodzić. Po około 30 minutach z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, piekarnik nagrzewamy na maksa. Wyjmujemy kubeczki, do każdego nakładamy nierówną warstwę z dwóch łyżek piany. Wstawiamy na górną półkę gorącego piekarnika i zapiekamy przez 2 - 3 minuty...aż się piana zarumieni. Tak wysoka temperatura spowoduje, że piana ścina się w oczach, nim ciepło dotrze do wnętrza.

Tagi:

lody lody lody