WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1683]

Zapiekane naleśniki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne naleśniki z mąki pszennej na mleku i wodzie niegazowanej, zwijane z farszem serowym na słodko, zapiekane w śmietanie z jajkiem i budyniem.

Zapiekane naleśniki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane naleśniki z serem

 

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3/4szkl. mleka
  • 0,5szkl. wody niegazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • ok. 600g białego sera półtłustego
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 3 kropelki olejku śmietankowego do ciast
  • Zalewa śmietanowa:
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki z serem

ETAP 1:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce i zmiksować mikserem na najniższych obrotach do połączenia. Odstawić na 15 minut. Następnie smażyć na niewielkiej ilości oleju cienkie naleśniki na małej patelni i wykładać na talerz.

Ser biały rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrami oraz olejkiem na jednolitą masę.

Farszem smarować naleśniki i zwijać je w rulony. Ułożyć je ciasto w naczyniu do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkiem, cukrem i budyniem na jednolitą masę. Zalać naleśniki. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 30 min. w 180 stopniach z termoobiegiem.

Zalewa musi się dobrze ściąć i zbrązowieć. Podawać na ciepło. Można oprószyć cukrem pudrem.

Zapiekane nalesniki z serem
Naleśniki zalane śmietaną wymieszaną z jajkiem, cukrem i budyniem
Zapiekane nalesniki z serem
Naleśniki zwinięte z serem i ułożone w naczyniu żaroodpornym
Zapiekane nalesniki z serem
Usmażone cienkie naleśniki wyłożone na talerz
Zapiekane nalesniki z serem
Przygotowany w misce farsz serowy z bialego sera, cukru i olejku