Sposób przygotowania:
Zapiekane Ostrygi
Sprawdzić czy na ostrygach nie zostały kawałki połamanych muszli. Ułożyć mięczaki w czterech żaroodpornych naczyniach lub na jednym żaroodpornym półmisku, muszlami do dołu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Żaby muszle nie chwiały się, można podłożyć pod nie zmiętą folię aluminiową. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Na patelni roztopić masło, dodać dymkę i pozostawić na małym ogniu 2 minuty, aż cebulka zmięknie. Dodać pokrojone ziemniaki oraz koper i mieszając od czasu do czasu, dusić 10 minut na małym ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną. Mieszając, dodać szpinak i pozostawić na ogniu jeszcze 1 do 2 minuty, żeby liście szpinaku zwiędły. Dodać sok z cytryny, natkę i doprawić do smaku. Nałożyć po 1 łyżce warzyw na każdą ostrygę. Opiekać 3 minuty, żeby warzywa zbrązowiały. Podawać od razu z cząstkami cytryny.
bernika
kakusia290