paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Zapiekane pomidory

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bezmięsna propozycja. Pomidorki robi się szybki i łatwo. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz, a ich smak pokocha każdy

Zapiekane pomidory

Składniki:

Zapiekane pomidory

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane pomidory

Krok 1

Zapiekane pomidory

Z pomidorów odcinamy kapturki, i wyjmujemy miąższ, pozostawiając jednak grubsze ścianki ( miąższu nie wyrzucaj !!)

Krok 2

Kromki chleba kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojony chleb. Smażymy na złote grzanki.

krok 3

Zapiekane pomidory

Do grzanek dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, 2/3 startego sera, bazylię i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.

krok 4

Zapiekane pomidory

Pomidory delikatnie solimy, napełniamy farszem, dobrze go uklepując.

krok5

Zapiekane pomidory

Pomidory wraz z kapturkami przekładamy delikatnie do naczynia żaroodpornego. Pozostały miąższ z pomidorów przekładamy do sitka, i wyciskamy z niego sok. Wlewamy do pomidorów po 1-2 łyżce soku. ok 1/2 soku pozostałego wlej do naczynia z pomidorami

Krok 6

Zapiekane pomidory

Pomidory przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra -dół) na ok.15-20 min

krok 7

Zapiekane pomidory

Pomidory wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię, w farszu robimy delikatnie dziurę , wbijamy po jajku. posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu upieczenia jajek.