Sposób przygotowania:
Zapiekane pomidoryKrok 1
Z pomidorów odcinamy kapturki, i wyjmujemy miąższ, pozostawiając jednak grubsze ścianki ( miąższu nie wyrzucaj !!)
Krok 2
Kromki chleba kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojony chleb. Smażymy na złote grzanki.
krok 3
Do grzanek dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, 2/3 startego sera, bazylię i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
krok 4
Pomidory delikatnie solimy, napełniamy farszem, dobrze go uklepując.
krok5
Pomidory wraz z kapturkami przekładamy delikatnie do naczynia żaroodpornego. Pozostały miąższ z pomidorów przekładamy do sitka, i wyciskamy z niego sok. Wlewamy do pomidorów po 1-2 łyżce soku. ok 1/2 soku pozostałego wlej do naczynia z pomidorami
Krok 6
Pomidory przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra -dół) na ok.15-20 min
krok 7
Pomidory wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię, w farszu robimy delikatnie dziurę , wbijamy po jajku. posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu upieczenia jajek.
zbysiowa
paolineczka
Zapewniam ze sa przyszne :-)) nawet osoby mięsożerne za nimi przepadają :-))