Sposób przygotowania:
zapiekane pomidory
- umyte pomidory przekrawamy na 2 części, usuwamy miąższ i pestki - robimy farsz: na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy grzyby, lekko zasmażamy, dodajemy ryż, przyprawy, dokładnie mieszamy - połówki pomidorów nadziewamy farszem - masło, ser, tartą bułkę oraz sól i pieprz ucieramy na jednolitą masę. Rozkładamy w równych ilościach na wierzchu każdego pomidora -sok oraz pestki wydrążonyhc owoców przecieramy przez sito ucinamy kawałek rękawa do pieczenia, zamykamy go z jednej strony, wkładamy pomidory, podlewamy przetartym sokiem i 2 łyżkami oliwy i zamykamy -wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw, aby ser lekko się zarumienił - podajemy na liściach sałaty, gorące, posypane zieleniną