Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zapiekane słodko-kwaśne żeberka z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Uwielbiam połączenia mięsa ze słodkimi owocami. Sos powstały przy ich pieczeniu jest po prostu przepyszny. Gorąco polecam!

Zapiekane słodko-kwaśne żeberka z brzoskwiniami

Składniki:

Zapiekane słodko-kwaśne żeberka z brzoskwiniami

 

  • 1,5 kg żeberek,
  • sól, pieprz,
  • 1 duża cebula,
  • puszka brzoskwiń,
  • 10 łyżek ketchupu,
  • 10 łyżek zalewy z brzoskwiń,
  • łyżka tymianku,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Zapiekane słodko-kwaśne żeberka z brzoskwiniami
Żeberka oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wykładamy na nie cebulę pokrojoną w talarki i zeszkloną na tłuszczu od smażenia żeberek.

Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 1,30h.