jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Do sosu można dodatkowo wkroić 1-2 świeże pomidory. Uzyskamy sos słodko-kwaśny idealnie komponuje się z żeberkami. Mięso jest kruche i delikatne, a sos, krótko mówiąc jest pycha!

Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym

 

  • Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • Sól do smaku,
  • Ostra papryka do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Około 0,5 litra przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki octu winnego,
  • Bazylia do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym
Żeberka oprószamy przyprawami i odstawiamy na około 0,5 godz. w chłodne miejsce. Miedzy czasie cebulę kroimy w plasterki. Gotowe żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy delikatnie się zarumienią dokładamy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę razem smażymy. W dalszej kolejności do żeberek dokładamy przecier pomidorowy, miód oraz ocet. Danie przykrywamy i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Ewentualnie uzyskamy sos pomidorowo- miodowy doprawiamy do smaku.
Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym
Żeberka dzielimy na porcje i przyprawiamy do smaku.
Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym
Przyprawione żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju
Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym
Do obsmażonych żeberek dodajemy pokrojona cebulę
Żeberka w sosie pomidorowo-miodowym
całość podlewamy przecierem pomidorowym.