Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym

 

  • 1 kg żeberek
  • 100 gram koncentratu Łowicz
  • 200 gram ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szczypty pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka musztardy
  • dodatkowo oliwa do smażenia
  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie słodko-kwaśnym
Żeberka umyć , osuszyć i natrzeć solą,papryką i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie smażyć mięso na rumiany kolor.Cebulę obrać i posiekać dodać do żeberek .Do litrowego pojemnika włożyć koncentrat,ketchup,musztardę, cukier,ocet i uzupełnić wodą do objętości 1 litra.Wymieszać i wlać do żeberek.Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.Można podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Posypać posiekana natką pietruszki .
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym
Etap 1