wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Żeberka w sosie słodko kwaśnym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bunia mi narobiła smaka z żeberkami, więc zrobiłam, moje wersja na słodko - kwaśno :)

Żeberka w sosie słodko kwaśnym

Składniki:

Żeberka w sosie słodko kwaśnym

 

  • 80dag żeberek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ryż ugotowany (2 woreczki)
  • SOS:
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka zielona
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyzki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duża łyzka ketchupu (dobrej jakości)
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnki
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie słodko kwaśnym
Żeberka marynujemy w sosie sojowym, przyprawiamy, solą, pieprzem , odstawiamy do lodówki.

W tym czasie kroimy paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, cebulę w półplasterki, czosnek w bardzo drobną kosteczkę.

Zamarynowane żeberka smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż się dobrze zarumienią. Wyjmujemy. Na czystą patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa smażymy ok 7-10 minut.Wyjmujemy.

Mieszamy składniki sosu (ocet, cukier, ketchup)

Natępnie na łyżce oleju smażymy czosnek z dodatkiem imbiru, zalewamy sosem, zagotowujemy, wrzucamy mięso i warzywa, dusimy przez chwilkę.

Podajemy danie z ryżem. Smacznego!