olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Zapiekane tosty z porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

takim śniadaniem na pewno ucieszysz swoje dziecko :) coś w stylu american breakfast, tym razem ze zdrowym akcentem

Zapiekane tosty z porami

Składniki:

Zapiekane tosty z porami

 

  • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa (nieduże)
  • 8 grubszych plastrów sera żółtego, np. gouda lub emmentaler
  • ketchup
  • masło-ok. 4 łyżki`
  • 1 mały por
  • ok. 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane tosty z porami
Na patelni rozgrzewamy olej. Pora myjemy, bielszą część kroimy w krążki. Kromki smarujemy masłem, nakładamy po dwóch, grubych plastrach sera żółtego oraz kilka krążków pora i kładziemy je na rozgrzanym oleju do góry nogami.(tak, aby ser się rozpuszczał bezpośrednio na tłuszczu). Kiedy ser będzie lepki, ciągnący się, odwracamy kromki na drugą stronę i smażymy, aż będą dość chrupkie. Kanapki obficie polać ketchupem.