Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 369]

Polędwiczki wieprzowe z warzywami w hoisin sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten przepis przykuł moją uwagę, ponieważ kluczem do tego przepisu jest prosty profil smakowy - pod polędwiczkę ułożyć fasolkę szparagową, aby wchłaniała smak i nie wysychała - po drugie, zamiast marynować, wystarczy użyć sosu hoisin.

Polędwiczki wieprzowe z warzywami w hoisin sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe z warzywami w hoisin sosie

 

  • 1 kg. polędwicy wieprzowej
  • 1/4 filiżanki sosu (hoisin)
  • papier do pieczenia
  • przyprawy: sól / pieprz

 

 

 

  • Mieszanka maślano-ziołowa:
  • 4 łyżki masła (roztopić)
  • 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 łyżki koperku (posiekać)
  • 1/4 łyżeczki soli (morska / gruboziarnista)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (świeżo mielony)

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe z warzywami w hoisin sosie
► Fasolka szparagowa: fasolkę umyć i odciąć końcówki, włożyć do miski i wlać oliwę z oliwek, doprawić solą morską, pieprzem i wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na środku rozłożyć fasolkę.

► Młode ziemniaki: młode ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką do warzyw i przekroić wzdłuż na pół. Później włożyć do miski, wlać oliwę z oliwek, dodać rozmaryn, sól morską, pieprz i wymieszać. Następnie ziemniaki umieścić na blasze do pieczenia przekrojoną stroną do dołu, po obu stronach zielonej fasolki szparagowej.

► Mieszanka maślano-ziołowa: połączyć i wymieszać z sobą roztopione masło z czosnkiem, dodać sól morską, pieprz i koperek.

► Polędwiczki wieprzowe wysmarować sosem hoisin, lekko posypać solą i pieprzem i ułożyć na fasolce szparagowej. Następnie blaszkę do pieczenia wstawić na środkowy ruszt do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 - 25 minut w 230C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Później ewentualnie jeszcze 5 - 10 minut w 230C Grill z Termoobiegiem /, do momentu przypieczenia się mięsa.

► Upieczone polędwiczki wyjąć z piekarnika i pozwolić im przed pokrojeniem przez chwilę odpocząć. Następnie posmarować połową mieszanki maślano - ziołowej, drugą połowę wymieszać z ziemniakami i fasolką szparagową.
Polędwiczki wieprzowe z warzywami w hoisin sosie
Połową mieszanki maślano - ziołowej posmarować pokrojone w medaliony z polędwiczki.
Polędwiczki wieprzowe z warzywami w hoisin sosie
Polędwiczki wysmarować sosem hoisin, doprawić i ułożyć na fasolce szparagowej i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Polędwiczki wieprzowe z warzywami w hoisin sosie
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na środku rozłożyć fasolkę i ziemnaki przekrojoną stroną do dołu, po obu stronach fasolki szparagowej.
Polędwiczki wieprzowe z warzywami w hoisin sosie
Fasolkę umyć, osuszyć i odciąć końcówki - ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką do warzyw.