iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekane ziemniaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Danie jest zapiekane w piekarniku, ale nie jest to do końca zapiekanka, a bardziej danie jednogarnkowe.

Zapiekane ziemniaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane ziemniaki

 

  • około 1 kg młodych i ugotowanych ziemniaków
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 młode marchewki
  • 1 opakowanie gotowego sosu do zapiekanki makaronowej z serem

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki
Mięso i cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew w cienkie plasterki do mięsa dodać 1 łyżeczkę jarzynki i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, wymieszać z marchewką i cebulą, następnie lekko podsmażyć i przestudzić. Ziemniaki pokroić w plasterki i połowę ułożyć na dnie naczynia do zapiekania na ziemniaki wyłożyć całe mięso ( z mięsa odlać cały płyn który powstał w trakcie duszenia) i przykryć pozostałymi ziemniakami. Sos przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale zmniejszyć o połowę ilość wody i zalać nim potrawę ułożoną w naczyniu. Zapiekać w temp. 200 st około 30 minut.
Zapiekane ziemniaki
Mieso pokroić w kostkę a cebulę w drobniejszą kostkę.
Zapiekane ziemniaki
Mieso cebule i marchewkę lekko udusić i przestudzić.
Zapiekane ziemniaki
Mięso rozłożyć na ziemniakach i przykryć pozostałymi plasterkami.
Zapiekane ziemniaki
Przygotować gęsty sos i zalać nim potrawę.