Sposób przygotowania:
Zapiekane ziemniaki z serem i boczkiem
Ziemniaki obrać, umyć i wrzucić do garnka do wrzącej, osolonej wody i gotować 15 min. Po tym czasie ich odcedzić i pozostawić to ostygnięcia. Następnie pokroić ich w cienkie plasterki i układać w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aby puścił tłuszcz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wsypać do boczku, wszystko razem chwilę smażyć i doprawić dolą i pieprze. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki w naczyniu posypać słodką papryką i wyłożyć na nie połowę boczku z cebulą i posypać 1/3 sera. Następnie znów ułożyć warstwę ziemniaków, posypać ich papryką, na to wyłożyć boczek z cebulką i posypać serem. Na wierzch wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków. Jajko roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli, szczyptą pieprzu i szczyptą gałki muszkatołowej i zalać warstwy ziemniaków ułożone w naczyniu. Piec w 180 st ok. 40 min. Pod koniec pieczenia zapiekankę posypać resztą sera i jeszcze chwilkę zapiec, aby ser się rozpuścił. Gotową zapiekankę podawać z ketchupem.
kasia900
Ale oczywiście raz na jakiś czas można sobie pozwolić! W życiu wszystko z umiarem :)