Sposób przygotowania:
Zapiekane ziemniaki hasselback
Ziemniaki szorujemy szczoteczką i osuszamy.
Każdy ziemniak nacinamy (jak grzebień) równolegle co 2-3 mm, uważając aby nie przeciąć ziemniaka na wylot (najlepiej położyć ziemniaka w wgłębieniu drewnianej łużki i wtedy nacinać).
Układamy na blaszce ziemniaki nacięciem do góry, polewamy każdy odrobiną oleju i posypujemy solą i papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do miękkości przez ok. 1 godz i 20 minut w temperaturze 180 stopnii.
Podajemy jeszcze gorące, choć na zimno również są smaczne.
Każdy ziemniak nacinamy (jak grzebień) równolegle co 2-3 mm, uważając aby nie przeciąć ziemniaka na wylot (najlepiej położyć ziemniaka w wgłębieniu drewnianej łużki i wtedy nacinać).
Układamy na blaszce ziemniaki nacięciem do góry, polewamy każdy odrobiną oleju i posypujemy solą i papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do miękkości przez ok. 1 godz i 20 minut w temperaturze 180 stopnii.
Podajemy jeszcze gorące, choć na zimno również są smaczne.