slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 785]

Zapiekane ziemniaki hasselback

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne ziemniaczki. Zapiekane wraz ze skórką zachowują swoje wszystkie cenne właściwości. Polecam jako dodatek do obiadu lub solo z sosem czosnkowym.

Zapiekane ziemniaki hasselback

Składniki:

Zapiekane ziemniaki hasselback

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki hasselback
Ziemniaki szorujemy szczoteczką i osuszamy.

Każdy ziemniak nacinamy (jak grzebień) równolegle co 2-3 mm, uważając aby nie przeciąć ziemniaka na wylot (najlepiej położyć ziemniaka w wgłębieniu drewnianej łużki i wtedy nacinać).

Układamy na blaszce ziemniaki nacięciem do góry, polewamy każdy odrobiną oleju i posypujemy solą i papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do miękkości przez ok. 1 godz i 20 minut w temperaturze 180 stopnii.

Podajemy jeszcze gorące, choć na zimno również są smaczne.