Zapiekane ziemniaki puree

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki ugotować, odparować i przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem.

Zapiekane ziemniaki puree

Składniki:

Zapiekane ziemniaki puree

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki puree
Ziemniaki ugotować, odparować i przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem. Wymieszać z łyżką masła i wlewanym po trochu gorącym mle­kiem. W razie potrzeby doprawić solą. Do żaroodpornego naczynia wysmaro­wanego masłem włożyć równą war­stwę piure i zalać śmietaną roztrzepa­ną z jajami Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać, aż wierzch lek­ko się zrumieni. Po wyjęciu z pieca po­lać resztą stopionego masła i posypać posiekanym koperkiem. Podawać do pieczonych mięs i drobiu.

Tagi:

ziemniaki