Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekane ziemniaki z wkładką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ziemniaki w tym wykonaniu nie potrzebują już mięsa, jakaś maślanka i smacznego.

Zapiekane ziemniaki z wkładką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane ziemniaki z wkładką

 

  • 2 kg obranych dużych ziemniaków
  • 30 dkg wędzonego podgardla lub boczku
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki z wkładką
Ziemniaki powinny być dość duże, ponieważ takie łatwiej przekładać. Obieramy płuczemy i osuszamy. Wąski pasek wędzonki kroimy na cienkie plastry. Każdego ziemniaka nacinamy do 3/4 i w taką szczelinę wsuwamy podgardle. Należy pamiętać aby chudszą stroną dawać do środka. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Wodę, olej i sól mieszamy razem i smarujemy za pomocą pędzelka każdego ziemniaka. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach aż będą miękkie. Należy pilnować aby wędzonka się nie spaliła, dlatego gdy zacznie łapać ciemny kolor, należy obrócić ziemniaki.
Zapiekane ziemniaki z wkładką
Wędzone tniemy w cienkie plastry, za grube będzie ciężko wcisnąć w szczeliny.
Zapiekane ziemniaki z wkładką
Ziemniaki powinny być dość duże i zbliżonej wielkości.
Zapiekane ziemniaki z wkładką
Aby sobie ułatwić napychanie ziemniaków. Rozchylamy szczelinę wykałaczką, a jak już wejdzie resztę przesuwamy do dołu nożem.
Zapiekane ziemniaki z wkładką
Gotowe ziemniaki smarujemy wodą z olejem.

Tagi:

ziemniaki