Sposób przygotowania:
Zapiekanka alzacyjska
Na początku musimy namoczyć bułeczki w letniej wodzie. Gdy zmiękną, wyciskamy je z wody i kładziemy na talerzyku. Kapustę blanszujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie wyjmujemy, szybko opłukujemy zimną wodą i osączamy. Szalotki i czosnek obieramy i zesmażamy na gorącym maśle. Zdejmujemy z ognia. Mięso wkładamy do miski i mieszamy z rozdrobnionymi bułeczkami i szalotkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Pokrojone dzielimy na trzy części. 1/3 pomidorów wkładamy do formy natłuszczonej masłem, na nich kładziemy 1/3 kapusty włoskiej, a następnie 1/3 mięsa mielonego. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Pieczemy 30 minut w temp. 200°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać zapiekankę startym serem. Smacznego.