Sposób przygotowania:
Zapiekanka Jadzi
Ziemniaki obrać o pokroić w plastry. Podgotować chwilkę w osolonej wodzie. Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić mięso, marchew, seler, cebulę oraz czosnek. Wszystko dusić do miękkości. Przyprawić do smaku wegetą, solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie warstwę ziemniaków, następnie farsz mięsno-warzywny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiec około 25 minut. Posypać po wierzchu żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut, aż ser się stopi i utworzy skorupkę.