Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa
Świderki ugotować al dente, odcedzić. Kiełbasę, ogórka pokroić w małą kostkę; pomidora – we większą. Kukurydzę odcedzić. Przecier pomidorowy rozcieńczyć wodą, tak by można było nim swobodnie zalać makaron, doprawić solą, pieprzem i ziołami (można użyć sos z proszku czy słoika). Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać od dołu (można co którąś warstwę posypać ziołami): 1. odrobina sosu 2. warstwa makaronu 3. (farsz) kiełbasa, ogórki, pomidor, kukurydza 4. ser 5. sos 6. makaron 7... itd do momentu kiedy zużyjemy wszystkie produkty. Naczynie żaroodporne zamykam i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do +/- 150’C. Na talerzu możemy polać dodatkowo ketchupem.
Pyza
jaki ser? biały, żółty, feta, wędzony....
Pyza