martusska18

martusska18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Zapiekanka makaronowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i wcale nie trudna zapiekanka makaronowa.

Zapiekanka makaronowa

Składniki:

Zapiekanka makaronowa

 

  • 200 g makaronu świderek
  • 2 kiełbasy np. zwyczajna
  • 3-4 ogórki konserwowe (w zależności od wielkości)
  • kukurydza z puszki
  • 2 pomidory
  • 250 g sera żółtego typu gouda
  • przecier pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • sół, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa
Świderki ugotować al dente, odcedzić. Kiełbasę, ogórka pokroić w małą kostkę; pomidora – we większą. Kukurydzę odcedzić. Przecier pomidorowy rozcieńczyć wodą, tak by można było nim swobodnie zalać makaron, doprawić solą, pieprzem i ziołami (można użyć sos z proszku czy słoika). Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać od dołu (można co którąś warstwę posypać ziołami): 1. odrobina sosu 2. warstwa makaronu 3. (farsz) kiełbasa, ogórki, pomidor, kukurydza 4. ser 5. sos 6. makaron 7... itd do momentu kiedy zużyjemy wszystkie produkty. Naczynie żaroodporne zamykam i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do +/- 150’C. Na talerzu możemy polać dodatkowo ketchupem.