Sposób przygotowania:
Makaronowa zapiekanka Eli z brokułamiprzygotowanie mięsa
Piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem o pokroić w słupki.
przygotowanie mięsa cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie mięsa cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie mięsa cd
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego kurczaka, przyprawę i usmażyć.
przygotowanie mięsa cd
Do przesmażonego mięsa dodać cebulę, czosnek i jeszcze chwilę razem smażyć .
przygotowanie pozostałych składników
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować na pół miękko i odcedzić.
przygotowanie pozostałych składników cd
Brokuła opłukać i podzielić na różyczki. Zgotować wodę z solą i cukrem, dodać brokuły, chwilę gotować i odcedzić. Włożyć brokuły do zimnej wody i odsączyć.
przygotowanie pozostałych składników cd
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie zapiekanki
Do dużej miski włożyć makaron, brokuły, przesmażone mięso i połowę sera.
W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i przesmażyć.
Do zasmażki wlewać mleko i cały czas mieszać żeby nie było grudek.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym.
Sos dodać do pozostałych składników.
przygotowanie zapiekanki cd
Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do dużej brytfanki do zapiekania.
przygotowanie zapiekanki cd
Zapiekankę posypać resztą sera. Zapiekać około 30 -35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Smacznego!
gusia1000