Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z brokułamiBrokuły i makaron - przygotowanie
Brokuły podzielić na różyczki, blanszować przez 5 minut w gorącej wodzie, a następnie zahartować i dokładnie odcedzić. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Ser feta pokroić w kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Do miski przełożyć makaron i brokuły.
Łączenie składników
Wymieszać ugotowany makaron, brokuły i ser feta, doprawić sola, pieprzem i gałką.
Przekładanie składników do formy
W malakserze zmiksować chleb tostowy i ser żółty – będzie to chrupiąca skorupka na powierzchni. W miseczce wymieszać śmietanę z jajkami połączyć z makaronem i resztą składników. Całość przełożyć do formy żaroodpornej, na wierzchy posypać słoną kruszonką.
Końcowe przygotowanie
Na wierzch można rozsypać więcej sera lub ułożyć jego paski. Piec ok 35 minut w temp. 180st. C.