Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z pomidorami
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy razem z czosnkiem pokrojonym na cienkie plasterki, na patelni z rozgrzaną oliwą. Jak cebula się zeszkli dodajemy marchewkę startą na tarce. Po 5 minutach smażenia na małym ogniu dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy bazylią. Zdejmujemy patelnię z ognia. Surowy makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ser pokrojony w kostkę, oliwki pokrojone w plasterki i marynowany pieprz. Dodajemy przestudzony sos pomidorowy z patelni i całość mieszamy. Fix spaghetti Napoli rozpuszczamy w 400 ml wody i powstałym płynem zalewamy makaron. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, zdejmujemy pokrywkę i podpiekamy jeszcze przez ok. 20 minut. Upieczony makaron posypujemy świeżo startym parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii.