Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z sosem śmietanowym
Pokroić w kostkę cebulę i czerwoną paprykę, po czym zeszklić zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone i zioła, doprawić pieprzem, solą i chili - smażyć, aż mięso stwardnieje, a następnie dodać połowę koncentratu pomidorowego i całość dobrze wymieszać.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i gorący wymieszać z mięsem i warzywami. Przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie roztrzepać śmietanę z jajkami i wyciśniętym czosnkiem. Posypać makaron połową startego sera i zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu rozłożyć warstwę z pozostałego sera. Wszystko posmarować drugą częścią koncentratu pomidorowego i posypać ziołami włoskimi
- pozostawić na 30 minut, aby makaron wchłonął część wilgoci z zalewy.
Wstawić makaron do piekarnika nagrzanego do 170*C i zapiekać pod przykryciem przez 45-50 minut - potem odkryć i podpiec jeszcze 10-15 minut pilnując, aby koncentrat na wierzchu nie rumienił się.
Gotową zapiekankę podawać z jogurtem greckim bądź sosem jogurtowo-czosnkowym.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i gorący wymieszać z mięsem i warzywami. Przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie roztrzepać śmietanę z jajkami i wyciśniętym czosnkiem. Posypać makaron połową startego sera i zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu rozłożyć warstwę z pozostałego sera. Wszystko posmarować drugą częścią koncentratu pomidorowego i posypać ziołami włoskimi
- pozostawić na 30 minut, aby makaron wchłonął część wilgoci z zalewy.
Wstawić makaron do piekarnika nagrzanego do 170*C i zapiekać pod przykryciem przez 45-50 minut - potem odkryć i podpiec jeszcze 10-15 minut pilnując, aby koncentrat na wierzchu nie rumienił się.
Gotową zapiekankę podawać z jogurtem greckim bądź sosem jogurtowo-czosnkowym.