jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zapiekanka makaronowo- borówkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To letnia propozycja na urozmaicenie popularnego makaronu z twarogiem. Zamiast rodzynek w środku umieściłam borówki. Danie to jest dobre na deser lub bezmięsny obiad!

Zapiekanka makaronowo- borówkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka makaronowo- borówkowa

 

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm
  • Składniki:
  • 0,5 kg makaronu świderki,
  • Ok. 80 dag twarogu,
  • 4 jajka,
  • Ok. 0,5- ¾ szklanki cukru (do smaku) ,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • Ok. 30 dag borówki amerykańskiej,
  • Sezonowe owoce do dekoracji,
  • Bita śmietana do podania,
  • Masło do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowo- borówkowa
Makaron gotujemy al. dente. Ugotowany odcedzamy. Borówki myjemy i odsączamy z wody. Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Do ubitych jajek dodajemy śmietanę. W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy warstwę makaronu (połowę ugotowanego). Na makaron wykładamy część borówek. Całość zalewamy serem wymieszanym z pozostałymi borówkami. Na wierzch wykładamy pozostały makaron. Zapiekankę pieczemy około 50 minut w 180˚C.
Zapiekanka makaronowo- borówkowa
makaron gotujemy na półtwardo. odcedzamy
Zapiekanka makaronowo- borówkowa
jajka ubijamy z cukrem. dodajemy śmietanę
Zapiekanka makaronowo- borówkowa
w dalszej kolejności do masy dodajemy ser
Zapiekanka makaronowo- borówkowa
makaron, owoce oraz ser układamy naprzemiennie w formie