gosia79z

gosia79z

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

zapiekanka makaronowo-mięsna z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna i sycąca zapiekanka.

zapiekanka makaronowo-mięsna z serem

Składniki:

zapiekanka makaronowo-mięsna z serem

 

  • 30-40 dag makaronu typu świderki, rurki czy kolanka
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 30 dag sera żółtego
  • 1 mała cebulka
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • sos boloński w proszku
  • płaska łyżka ziarenek smaku
  • bazylia suszona lub w kostce
  • zielona pietruszka

 

 

Sposób przygotowania:

zapiekanka makaronowo-mięsna z serem
Makaron ugotować na pół twardo 4-5 minut.Do mięsa mielonego dodać podsmażona cebulkę, bazylię, sos boloński rozpuszczony w 250 ml wody, ziarenka smaku, połowę porcji i koncentrat pomidorowy.Wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć połowę makaronu, posypać ziarenkami smaku, kolejna warstwa to ser żółty, mięso, ser, druga połowa makaronu, przyprawić ziarenkami, pozostały ser.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać 45 minut.Porcję posypać pietruszką.