Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowo-serowa
Do miski przełożyć ricottę. Dodać jajka i śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Obie kulki mozzarelli zetrzeć na tarce lub porwać na małe kawałki. Parmezan również zetrzeć na tarce. Makaron ugotować al'dente. Duże naczynie do zapiekania posmarować masłem i ułożyć nim połowę makronu, posypać posiekaną natką, polać połową masy z ricotty i jajek. Całość posypać połową startej mozzarelli i ok 1/3 startego parmezanu. Nastęnie wyłożyć drugą cześć ugotowanego makaronu i czynności powtórzyć. Posypać na wierzchu pozostałym parmezanem oraz posypać odrobiną słodkiej papryki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut. Lekko przestudzić i podawać póki ser jest ciągnący.