Sposób przygotowania:
Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i beząMasa gruszkowa I
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plastry
Masa gruszkowa II
Tak przygotowane owoce skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny
Masa gruszkowa III
Do gruszek dosypujemy jedną płaską łyżeczkę cukru
Masa gruszkowa IV
Dosypujemy cynamon, oraz sparzoną i odcedzoną na sitku żurawinę.
Masa bułkowa I
Przekrojone wzdłuż na pół bułki moczymy z mleku wymieszanym z żółtkami. Pamiętamy aby mocno je dociskać, żeby przyjęły dużo płynu.
Masa bułkowa II
Namoczone bułki (1/3) układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Przygotowanie zapiekanki I
Na warstwę bułek wykładamy 1/3 części gruszek. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie do wyczerpania składników. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez pół godziny.
Przygotowanie zapiekanki II
Białka ubijamy za pomocą miksera. Pod koniec miksowania dosypujemy 2 łyżeczki cukru. Jeszcze chwilę ubijamy. Tak przygotowaną bezę wykładamy na zapiekankę. Danie pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut.