Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru pieczywa w postaci bułek. Zapiekanka tania i oryginalna. Często robię ją np. na kolację.

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą

Składniki:

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą

 

  • 8 gruszek
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżeczek cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 10 dag żurawiny
  • 8 bułek (najlepiej kajzerek)
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą

Masa gruszkowa I

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą
Obrane gruszki kroimy w średniej grubości plastry

Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plastry

Masa gruszkowa II

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą
Owoce skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny

Tak przygotowane owoce skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny

Masa gruszkowa III

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą
gruszki trzeba posypać cukrem

Do gruszek dosypujemy jedną płaską łyżeczkę cukru

Masa gruszkowa IV

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą
Gruszki mieszamy z cynamonem i żurawiną.

Dosypujemy cynamon, oraz sparzoną i odcedzoną na sitku żurawinę.

Masa bułkowa I

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą
Każdą z bułek moczymy w miesance mleka i żółtek

Przekrojone wzdłuż na pół bułki moczymy z mleku wymieszanym z żółtkami. Pamiętamy aby mocno je dociskać, żeby przyjęły dużo płynu.

Masa bułkowa II

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą
Namoczone bułki układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem

Namoczone bułki (1/3) układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Przygotowanie zapiekanki I

Na warstwę bułek wykładamy 1/3 części gruszek. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie do wyczerpania składników. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez pół godziny.

Przygotowanie zapiekanki II

Zapiekanka na bułkach z gruszkami, żurawiną i bezą
Na danie wykładamy ubitą bezę. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Białka ubijamy za pomocą miksera. Pod koniec miksowania dosypujemy 2 łyżeczki cukru. Jeszcze chwilę ubijamy. Tak przygotowaną bezę wykładamy na zapiekankę. Danie pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut.