Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Zapiekanki w cukinii - z pieczarkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka w postaci bułeczki z pieczarkami i serem to klasyk uwielbiany przez wiele osób, zwłaszcza przez dzieci. Ja proponuję inną wersję tego dania - zamiast bułki można dać cukinię. Danie jest zdrowsze, a nie traci na smaku.

Zapiekanki w cukinii - z pieczarkami i papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanki w cukinii - z pieczarkami i papryką

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanki w cukinii - z pieczarkami i papryką
Cukinię myjemy, przekrajamy na pół, odcinamy końcówki. Cukinię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10-15 minut - dzięki temu łatwiej będzie je wydrążyć, a także skróci się czas zapiekania cukinii z dodatkami i zapiekanka będzie bardziej soczysta.

W trakcie pieczenia cukinii zajmujemy się przygotowaniem farszu. Pieczarki myjemy, dokładnie oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę. Paprykę myjemy, kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Cebulę, pieczarki i paprykę smażymy na rozgrzanym oleju, aż zrobią się miękkie, a z grzybów odparuje woda. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Upieczone cukinie kroimy na kawałki - każdą połówkę na 3 części. Wydrążamy miąższ ze środka każdego kawałka cukinii (miąższ wykorzystujemy do innej potrawy, np. do zupy), cukinie oprószamy solą i pieprzem. Do środka łódeczek oraz na wierzch wkładamy farsz z cebulki, pieczarek i papryki.

Wierzch zapiekanek posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut (temp. 180 st. C). Zapiekanki dobrze smakują z ketchupem.
Zapiekanki w cukinii - z pieczarkami i papryką
Cukiniowa zapiekanka przed posypaniem serem i wstawieniem do piekarnika

Tagi:

zapiekanka