Sposób przygotowania:
Zapiekanka pasterska w kokilkachETAP 1:
Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała i dusić około 15 minut, aż zmiękną.
ETAP 2:
Kiedy woda odparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje.
ETAP 3:
Na końcu dodać mrożony groszek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach.
Sos mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane.
ETAP 4:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Połączyć z kremówką oraz przyprawami.
Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :)
SylaUla