SUPERPRZEPIS

Zapiekanka pasterska w kokilkach

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zapiekanka pasterska w kokilkach Więcej zdjęć (2)

Zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw, w której najistotniejszą częścią jest wierzch przypieczonego puree z ziemniaków.

Składniki:

Zapiekanka pasterska w kokilkach

 

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g groszku zielonego mrożonego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • papryka słodka mielona
  • tymianek
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • sól

PUREE ZIEMNIACZANE:

Sposób przygotowania:

Zapiekanka pasterska w kokilkach

ETAP 1:

Zapiekanka pasterska w kokilkach
Cebulę i marchewkę dusić na patelni, aż zmiękną.

Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała i dusić około 15 minut, aż zmiękną.

ETAP 2:

Zapiekanka pasterska w kokilkach
Do jarzyn dodać mięso, obsmażyć i wlać przecier.

Kiedy woda odparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje.

ETAP 3:

Zapiekanka pasterska w kokilkach
Na końcu do sosu wrzucić zielony groszek.

Na końcu dodać mrożony groszek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach.

Sos mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane.

ETAP 4:

Zapiekanka pasterska w kokilkach
Puree ziemniaczane przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy.

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Połączyć z kremówką oraz przyprawami.

Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :)