SUPERPRZEPIS

Zapiekanka pełnoziarnista po bolońsku

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zapiekanka pełnoziarnista po bolońsku Więcej zdjęć (5)

zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym

Składniki:

Zapiekanka pełnoziarnista po bolońsku

 

  • marchewka 2
  • cebula 2
  • czosnek 2 ząbki
  • mięso mielone 50 dag
  • spaghetti po bolońsku 1 opakowanie
  • penne pełnoziarniste niecałe 40 dag
  • ser żółty 20 dag
  • oliwa 2 łyżki
  • wywar warzywny 200ml

Sposób przygotowania:

Zapiekanka pełnoziarnista po bolońsku
Marchewkę kroimy w półplasterki. Cebule zaś w malutką kostkę. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą i dusimy 5-7 minut. Dodajemy bardzo drobno posiekane ząbki czosnku. Gdy zaczną wydzielać przyjemną woń wrzucamy mięso mielone. Mieszamy i smażymy wszystko razem. Usmażone mięso zalewamy sosem z torebki przygotowanym wg instrukcji z opakowania z tą różnicą, że zamiast w wodzie sos rozrabiamy w wywarze warzywnym. Makaron pełnoziarnisty gotujemy około 70% czasu gotowania wskazanego na opakowaniu. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu. Polewamy sosem i posypujemy lekko serem. Następnie kolejna warstwa makaronu. Ponownie sos i na wierzch już cały ser posypany dość grubo. Zapiekankę pieczemy w temp. 190°C około 20 minut. Smacznego.
Zapiekanka pełnoziarnista po bolońsku
Półplasterki marchewki oraz cebulę dusimy z dodatkiem oliwy
Zapiekanka pełnoziarnista po bolońsku
Do warzyw dodajemy drobno posiekany czosnek i mięso mielone
Zapiekanka pełnoziarnista po bolońsku
Całość zalewamy sosem bolońskim zrobionym na wywarze warzywnym
Zapiekanka pełnoziarnista po bolońsku
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy makaronu, sosu i sera

Tagi:

mięso sery ser