Sposób przygotowania:
Zapiekanka pełnoziarnista po bolońsku
Marchewkę kroimy w półplasterki. Cebule zaś w malutką kostkę. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą i dusimy 5-7 minut. Dodajemy bardzo drobno posiekane ząbki czosnku. Gdy zaczną wydzielać przyjemną woń wrzucamy mięso mielone. Mieszamy i smażymy wszystko razem. Usmażone mięso zalewamy sosem z torebki przygotowanym wg instrukcji z opakowania z tą różnicą, że zamiast w wodzie sos rozrabiamy w wywarze warzywnym. Makaron pełnoziarnisty gotujemy około 70% czasu gotowania wskazanego na opakowaniu. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu. Polewamy sosem i posypujemy lekko serem. Następnie kolejna warstwa makaronu. Ponownie sos i na wierzch już cały ser posypany dość grubo. Zapiekankę pieczemy w temp. 190°C około 20 minut. Smacznego.