Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryzowa z banami - na slodko
Ryz ugotowac w wodzie z niewielka iloscia soli, odcedzic. Banany obrac, pokroic w plastry o ok 0,5 centymetrowej grubosci i skropic sokiem z cytryny. Na patelni rozpuscic maslo (mozna go dodac troszke wiecej niz w przepisie), dodac banany i polowe szklanki cukru, smazyc przez okolo 10 minut, dodac esencje waniliowa i wymieszac. Zóltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywno, ze szczypta soli. Zóltka ubic z polowa szklanki curku, na puszysta piane, polaczyc ubite zóltka z piana z bialek. Do zaroodpornego naczynia, dodac pokruszony dlonmi, cieply ryz, zalac go mlekiem, wymieszac. Dodac ubite jaja i ponownie wymieszac. Wierzch polac podmazonymi banami i przykryc papierem lub folia do pieczenia. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach, po czym zostawic zapiekanke przez 10 minut w zamknietym, goracym piekarniku. Podawac na cieplo. W razie obaw o przywieranie, mozna zaroodporne naczynie wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta. Ja jednak zrezygnowalam z tego, a i tak zapiekanka odchodzila idealnie.
jovi
msewka
A.B.