Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z jabłkiem
Ryż wsypać na wrzące mleko, z cynamonem i cukrem, zamieszać, zagotować, przykryć, zostawić na małym ogniu, gdy zacznie gęstnieć, przykryć i wstawić do piekarnika, wypiec. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, białka ubić na pianę. Ryż wymieszać z żółtkami, dodać pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, wyczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce, dodać łyżkę cukru, wymieszać. Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wyłożyc warstwę ryżu, warstwę jabłek i tak na przemian, by na wierzchu był ryż. Wstawić do piekarnika i zapiec. Wyjąć i zostawić przykryty przez kilka minut. Obkroić z zewnątrz i wyłożyć na półmisek
sialamanga