iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami

 

  • 2 woreczki ryż,
  • 25 dag kiełbasy,
  • 20 dag pieczarek
  • ketchup ostry,
  • 5 szt ogórków konserwowych
  • 1 szt cebula,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 10 dag sera zółtego

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami
Ryż brązowy lub jako wolimy biały gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z posiekaną cebulką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem . Układamy warstwę ryżu następnie kładziemy pokrojone pieczarki ,podsmażoną kiełbaskę i znów ryż. Następnie pokrojone ogórki. Układamy warstwy do wyczerpania składników. Do 1/2 szklanki bulionu dodajemy ketchup i starty ser mieszamy i wylewamy na zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min . Podajemy z kiełkami jako ozdoba i przystawka .