agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

zapiekanka ryżowa z warzywami agusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna ryżowa zapiekanka.Palce lizać.Smacznego

zapiekanka ryżowa z warzywami agusi

Składniki:

zapiekanka ryżowa z warzywami agusi

 

  • mrożonych warzyw,20 dag ostrego sera żółtego,2 jajka,1/2 szklanki śmietany,olej,sól,pieprz

Sposób przygotowania:

zapiekanka ryżowa z warzywami agusi
Torebkę z ryżem wrzucić do osolonego wrzątku,gotować ok.20 minut.Wyjąć ,rozciąć torebkę,ostudzić ryż.w garnku rozgrzać kilka kropli oleju,wrzucić mrożone warzywa,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać.Dusić około 10 minut.Połowę sera żółtego pokroić w długie paski,resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Jajka rozbić,oddzielić żółtka od białek.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Ryż wymieszać z poduszonymi warzywami,żółtkami i serem żółtym pokrojonym w paski .Całość ostrożnie połączyć z pianą.Śmietanę wymieszać z serem startym na tarce.Tortownicę natłuścić,przełożyć ryż z dodatkami,lekko ubić.Wierzch polać śmietaną z serem.Zapiekać około 10 minut w temperaturze 180 stopni C