Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa
Groszek przelewamy na cedzak i odsączamy. Papryki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pokrojone składniki przesmażamy na oleju.
Do miski wkładamy ryż, przesmażoną warzywa z wędliną i dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy składniki na zapiekankę, lekko dociskamy do dna łyżką.
Jajka wybijamy do śmietanki i mieszamy, polewamy zapiekankę i posypujemy serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Do miski wkładamy ryż, przesmażoną warzywa z wędliną i dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy składniki na zapiekankę, lekko dociskamy do dna łyżką.
Jajka wybijamy do śmietanki i mieszamy, polewamy zapiekankę i posypujemy serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.