Sposób przygotowania:
Zapiekanka warzywna
1) Mąkę wsypać do miski, dodać serek, masło w kawałkach i sól. 2) Wyrobić mikserem na spoiste ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut. 3) Osączyć pory i pokroić w krążki. Zagotować osoloną wodę, wrzucić je do wrzątku na 1 minutę, odcedzić i osączyć. 4) Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i pokroić w grubą kostkę. Szpinak oczyścić i opłukać. Lekko obgotować (zblanszować) i starannie osuszyć na ściereczce. 5) Piekarnik rozgrzać do 220st.C (piekarnik gazowy: zakres 4-5; piekarnik z nawiewem 200st. C). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Ponakłuwać widelcem i piec przez 10 min. 6) Pozostałe składniki nadzienia wymieszać, doprawić do smaku i dodać warzywa. Nadzienie wyłożyć na ciasto. Piec kolejne 300 min.